Home > Αυτοκίνητο > ΗΠΑ και Κίνα επιβάλουν εμπορικούς δασμούς μεταξύ τους

ΗΠΑ και Κίνα επιβάλουν εμπορικούς δασμούς μεταξύ τους

ΗΠΑ και Κίνα επιβάλουν εμπορικούς δασμούς μεταξύ τους

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ανακοίνωσε χθες έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία εννοεί να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το γραφείο του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για εμπορικά θέματα σε διεθνές επίπεδο (USTR) αποκάλυψε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία των οποίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος αυτός καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Κατόπιν, ο USTR θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της «οριστικής» λίστας των προϊόντων. Έχει προγραμματιστεί μια δημόσια ακρόαση την 15η Μαΐου για τους δασμούς.

Η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και επέβαλε και αυτή δασμούς ύψους 25% σε σημαντικές αμερικανικές εξαγωγές, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην κινεζική λίστα δασμών είναι η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας για την Κίνα, σχολιάζοντας την απόφαση, την χαρακτήρισε «λυπητερή», σημειώνοντας πως «δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία».

Η κίνηση του Πεκίνου ήταν αναμενόμενη για την αμερικανική βιομηχανία σόγιας, δήλωσε ο Τζανγκ Σιαοπίνγκ στο Reuters, παρότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς έκανε «τα πάντα» για να την αποτρέψει.

Η Κίνα μπορεί και πάλι να αγοράσει αμερικανική σόγια, παρά τους επιπλέον δασμούς, εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της, πρόσθεσε ο Τζανγκ. Η Κίνα διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στην ανακοίνωση του USTR, υποστηρίζεται ότι οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «εξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας να αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».

Η Κίνα διαψεύδει ότι οι νόμοι της ή οι πολιτικές της έχουν σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας και καταγγέλλει ότι η Ουάσιγκτον επιδίδεται σε τακτικές «εκφοβισμού», τονίζοντας ότι η «μόνη» επιλογή που έχουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι η «συνεργασία» αλλά παράλληλα διαμηνύοντας πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. 

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που ανακοίνωσαν δασμούς οι Κινέζοι είναι και τα ηλεκτρικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Tesla, η οποία δεν κατασκευάζει τα μοντέλα που πουλά στη Κίνα στο έδαφός της. Αναλυτικά η λίστα των αυτοκινήτων που επιβαρύνονται με δασμούς 25% στη Κίνα είναι τα ακόλουθα: 

Διαβάστε περισσότερα στο newslog.gr

Newslog – Αυτοκίνητο