Home > Υγεία > Προβληματισμός για τη μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια

Προβληματισμός για τη μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια

Προβληματισμός για τη μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια

Στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας, στη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με θέματα όπως η γρίπη, ο ιός Δυτικού Νείλου, η ιλαρά, έδωσαν ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Α. Δημόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γ. Μπασκόζος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπλ. καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θ. Ρόζενμπεργκ.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκαν στην «πτώση» της εμπιστοσύνης του πληθυσμού στα εμβόλια, τονίζοντας ότι πρέπει να απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και τις εθνικές αρχές των κρατών, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία από την Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικά κενά, όσον αφορά την αποδοχή των εμβολίων.

Μάλιστα, όπως είπε η κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Χ. Σπηλιοπούλου, από το 2008 έως το 2015 κατεγράφησαν 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ο οποίος αποτρέπει 2,5 εκ. θανάτους.

Εποχική γρίπη

«Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη, προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου», είναι το φετινό μήνυμα ΚΕΕΛΠΝΟ που προτρέπει τις ομάδες υψηλού κινδύνου, (άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, έγκυες ,λεχωϊδες, θηλάζουσες, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με μωρά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα κλειστοί πληθυσμοί, επαγγελματίες υγείας, να εμβολιασθούν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ” όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός , όπου και φέτος θα συνεχισθούν οι ενέργειες για την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας και μάλιστα έχουν διατεθεί σε πρώτη φάση δωρεάν 27.000 εμβόλια.

«Βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της εποχικής γρίπης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, και «χτυπάμε έγκαιρα το καμπανάκι της πρόληψης», το οποίο πέρυσι απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με την Ξ. Δεδούκου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατηρήθηκε αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο των επαγγελματιών υγείας (από 10% έφτασε στο 25%) όσο και των ομάδων υψηλκού κινδύνου (31%), υπολειπόμαστε όμως από το στόχο του ΠΟΥ για την εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων που είναι 75%.

Όπως ανέφερε, η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ή που απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν ήταν εμβολιασμένοι παρ” ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καταδεικνύοντας έτσι τη σημασία ενίσχυσης του μηνύματος για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την επίτευξη περαιτέρω αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Αν και είναι αναμενόμενη η ετήσια επιδημική έξαρση της γρίπης, τα χαρακτηριστικά της όπως ο χρόνος έναρξης, η διάρκεια και η σοβαρότητα των επιπτώσεων της, ποικίλλουν από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τον τύπο του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ” αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, σημείωσε η κ. Δεδούκου και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο που γίνεται κάθε χρόνο, προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει ο ΠΟΥ και φέτος χορηγείται το τετραδύνομο.

Ιλαρά: Πρόβλημα με την δεύτερη δόση του εμβολίου

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουν χάσει τη ζωή τους από επιπτώσεις της ιλαράς 57 άτομα, 4 στην Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί 3256 κρούσματα (1883 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα), με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (Έλληνες αθίγγανοι 60,7%, Έλληνες-γενικός πληθυσμός 29,3%, αλλοδαποί 10,0% ). Αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα στο newslog.gr

Newslog – Υγεία