Home > Αυτοκίνητο > Το MotoGP «πατάει» Ευρώπη για πρώτη φορά μες το 2018

Το MotoGP «πατάει» Ευρώπη για πρώτη φορά μες το 2018

Το MotoGP «πατάει» Ευρώπη για πρώτη φορά μες το 2018

Ο ευρωπαϊκός αέρας ξεκινά να φυσά για το MotoGP καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα επιστρέφει στην Ευρώπη όπου θα διεξαχθεί το Gran Premio Red Bull de España στη Jerez της Ισπανίας, μετά από τους 3 πρώτους αγώνες που έγιναν σε Κατάρ, Αργεντινή και Αμερική.

Η πρόκληση είναι μεγάλη για όλους, μιας και η πίστα στη Χερέθ έχει δεχθεί νέα ασφαλτόστρωση, έπειτα από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Φέτος, η πίστα των 4.423μ. της Ανδαλουσίας στη Νότια Ισπανία έχει δεχθεί πλήρη ασφαλτόστρωση, ωστόσο σε αντίθεση με τις δύο αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις στην Αργεντινή και την Αμερική, οι ομάδες έχουν δεδομένα από τις δοκιμές που πραγματοποίησαν σε αυτή και πάμε στον τέταρτο γύρο της σεζόν με καλούς οιωνούς όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της πίστας.

Βάσει αυτών των πολύτιμων δεδομένων, η γκάμα των ελαστικών που θα είναι διαθέσιμη σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες όλων των αναβατών, των ομάδων και των μοτοσικλετών και να τους δώσει ένα μεγάλο εύρος επιλογών. Η πλήρης γκάμα θα περιλαμβάνει μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας για τον εμπρός και πίσω τροχό, όπου όλα τα μπροστινά ελαστικά είναι συμμετρικής σχεδίασης. Από την άλλη, τα πίσω θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης έχοντας πιο σκληρό μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος για να μπορεί να ανταπεξέλθουν τη μεγαλύτερη πίεση από τις εννέα δεξιές στροφές, σε αντίθεση με τις μόλις πέντε αριστερές στροφές της πίστας. Είναι πιθανό να υπάρξουν βροχές οποιαδήποτε στιγμή στο τριήμερο του αγώνα, συνεπώς στην εξίσωση της πρόσφυσης ενδέχεται να προστεθούν και τα βρόχινα ελαστικά σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας, όπου τα πίσω ελαστικά είναι ασύμμετρης σχεδίασης έχοντας σκληρότερο μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος, όπως τα slicks.

Ο πρώτος αγώνας στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός μεταξύ άλλων και για τη Michelin, καθώς σε αυτό τον αγώνα θα κριθεί ο 400ός νικητής που θα χρησιμοποιήσει ελαστικά της γαλλικής εταιρίας στην κορυφαία κατηγορία του Grand Prix. Η Michelin, από το 1973 που ξεκίνησε να συμμετέχει στο Grand Prix των μοτοσυκλετών, έχει κερδίσει το 73% των αγώνων που συμμετείχε στην «ανοικτή» εποχή του MotoGP, και με 39 νίκες – μέχρι πριν από αυτό τον αγώνα της Jerez – από τότε που η Michelin επανήλθε στο πρωτάθλημα ως επίσημος προμηθευτής ελαστικών στην κορυφαία κατηγορία.

Σχετικά με την πίστα

Η πίστα της Jerez βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη Jerez de la Frontera, μια περιοχή της Ισπανίας  φημισμένη για το τσέρι της, σε απόσταση περίπου 90χλμ. από τη Σεβίλλη. Η συγκεκριμένη πίστα συμπεριλαμβάνεται στο ημερολόγιο πρόγραμμα του MotoGP από το 1989 και αποτελεί παραδοσιακά την έναρξη των αγώνων στην Ευρώπη. Παρόλο ότι διεξάγονται τέσσερις αγώνες στην Ισπανία, είναι ο μόνος που έχει τον τίτλο του Ισπανικού Grand Prix και αυτός ο φημισμένος αγώνας πάντα ελκύει πλήθος κοινού που γεμίζει τους λόφους που βρίσκονται γύρω από την πίστα.

Υπενθυμίζουμε ότι η δράση ξεκίνησε σήμερα με τα δύο πρώτα σκέλη των ελεύθερων δοκιμών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλα δύο σκέλη το Σάββατο πριν από τις κατατακτήριες δοκιμές που θα καθορίσουν τις θέσεις των αναβατών στη σχάρα της εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής. Ο αγώνας είναι ένας από αυτούς που έχουν δεχθεί μείωση στον συνολικό αριθμό των γύρων, που φέτος είναι 25 από τους 27 που ήταν στο παρελθόν. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Φυσικά θα τα ξαναπούμε και αύριο με τα αποτελέσματα των κατατακτήριων και τις γνωστές και μη εξαιρετέες «προβλέψεις» μας, μέχρι τότε ας πάμε μια βόλτα στην πίστα με τον Jorge Lorenzo.

Διαβάστε περισσότερα στο newslog.gr

Newslog – Αυτοκίνητο